ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית: מה הסוגיות הקריטיות בבחירת עו"ד מייצג?

שכירת שירותי עורך דין לייצוג דיירים בהתחדשות עירונית הינה עניין קריטי עבור כל בעל/ת דירה לפני, במהלך ואף לאחר התהליך עצמו. תפקידו של עורך הדין המייצג כולל בין היתר פעולות כמו ניהול מו"מ עם מובילי הפרויקט והיזם, ניסוח תנאי ההסכם והבטחת הרווח של הדיירים, הסדרת ערבויות שונות במקרה של תקלות בפרויקט ועוד ועל כן חשוב לוודא שמדובר בעורך דין מוסמך ומנוסה בתחום.

חתמת על מסמך הסכמות ראשוני בלי ליווי משפטי עוד בטרם התחיל הפרויקט ואת/ה מתחרט/ת? עוה"ד שלך מונה על ידי היזם וצצות בעיות של ניגוד עניינים? בהסכם החתום לא נכללו מרכיבים רבים שגרמו לך בהמשך להפסדים כלכליים? את כל המצבים האלו ורבים דומים אחרים עו"ד המומחה בהתחדשות עירונית ידע למנוע מבעוד מועד.

ריכזתי לכם/ן כאן 3 סוגיות קריטיות שחשוב לקחת בחשבון כששוקלים לשכור את שירותיו של עו"ד המייצג בהליכי ההתחדשות העירונית שלכם:

  1. איך למנוע ניגוד עניינים בין היזם לעו"ד בהליכי התחדשות עירונית

בפרויקטים רבים כיום הנורמה הרווחת היא שהיזם של פרויקט ההתחדשות העירונית אמון בעצמו על מימון עורך הדין המלווה את הדיירים בהליכים המשפטיים של הפרויקט, ולעיתים אף מחבר ביניהם.

בעלי/ות דירות רבים הולכים "בעיניים עצומות" ובתמימות רבה יש לומר אחר עורך הדין הממונה ע"י היזם ללא כל היסוס, והדבר עלול לפגוע באינטרסים שלהם בתהליך ההתחדשות. 

על מנת למנוע מצב שכזה, חשוב לעשות כל מאמץ כדי להבטיח שעוה"ד המייצג ייצג את הדיירים באופן המיטבי עבורם, ללא כל תלות או הטייה ומומלץ שיבחרו בעצמם את עוה"ד עוד בטרם חתמו והתחייבו ליזם.

  1. מתי צריך לשכור את שירותיו של עו"ד להתחדשות עירונית

מכיוון שההסכם בין היזם לדיירים נחתם בשלב מאוד ראשוני של הפרויקט, לעיתים עוד בטרם קיימת ודאות כלשהי בכל הנוגע להיקף הזכויות, מספר הדירות שיתווספו במסגרת הפרויקט וגודלן ועוד, קיימת חשיבות עליונה לקבל ייצוג משפטי כבר בשלב החלטת הדיירים לשקול את התהליך ולבחור את היזם, אפילו עוד לפני שלב ההתקשרות עצמה עם היזם. עניין זה הוא קריטי עבור הדיירים ועתיד להשפיע משמעותית על התהליך, התנהלותו והרווח הסופי עבורם.

חשוב לדעת כי אין חוק המחייב ליווי משפטי של הסכם התחדשות עירונית מצד הדיירים, אך הימנעות ממינוי של עורך דין שייצג את הדיירים, כאמור כבר בשלב הראשוני, עלולה להוביל לסיכון גדול ומיותר. ככלל,  כל חתימה ללא ליווי של עורך דין המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית הינה תקפה ומחייבת לכל דבר ועניין, וקשה להתנער ממנה בהמשך.

  1. פתיחת חשבון בנק לנציגות ועד הדיירים בהליכי התחדשות עירונית

על מנת שלא ייווצר ניגוד עניינים כלשהו בין היזם לעורך הדין המייצג, המלצה נוספת שלי היא כי התשלום עבור שירותיו יועבר מחשבון בנק ייעודי של הדיירים, ולא מהיזם ישירות. נציגות וועד דיירי הבניין יכולה לפתח ביוזמתה חשבון בנק נפרד לצורך זה, לנהל אותו בעצמה, ולהבטיח כי רק ממנו יועברו הכספים לעורך הדין המייצג. היזם, מצידו, יעביר את הכסף המיועד לחשבון זה בלבד.

התנהלות זו אמנם לא רווחת עדיין, לצערי, בשוק, אך בהחלט יעילה ומומלצת על מנת לפתור בעיות רבות אשר עשויות לעלות בהמשך התהליך.

לסיכום, ברגע שנבחן קידום הליך התחדשות עירונית (תמ"א) בבניין שלכם, עוד לפני כל פגישה ראשונית עם נציגי היזם או חתימה על מסמכים ראשוניים כלשהם, חשוב לקבל ייעוץ משפטי מגורם מומחה בתחום, שאינו מוטה לטובת היזם או ממונה מטעמו, כפי שנהוג כיום בפרוייקטים רבים. פעולה זו, עשויה לוודא את זכויותיכם ואת השמירה על האינטרסים שלכם בתהליך, ולמנוע בעיות ותסבוכות משפטיות או אחרות, שעלולות להיווצר בהמשך הדרך. 

מתכננים אצלכם פרוייקט התחדשות עירונית בבניין ומתלבטים איך לפעול? צרו איתי קשר ואשמח לסייע לכם.

דילוג לתוכן