היתרונות של תמ"א 38 ואיך התייעלות התהליך תשפיע על הורדת מחירי הדיור

בישראל קיימים שני סוגי פרויקטים של תמ"א 38: תמ"א 38/1 המתמקד בחיזוק ובניית מבנים, ותמ"א 38/2 – המתמקד בהריסה ובנייה מחדש לחלוטין. פרויקטים משני הסוגים מגלמים בתוכם, לדעתי, יתרונות רבים וחשובים על אף ההתנגדות הרבה שלעיתים הם מעוררים.

הן תמ"א 38/1 והן תמ"א 38/2  למעשה יוצרים מצב בו כולם יוצאים נשכרים –  נוספות יחידות דיור המאפשרות להקל על מצוקת הדיור בישראל כיום, הקבלנים והיזמים מרוויחים, ומבוצעות עבודות יסודיות לחיזוק ושיפור מבנים לצורכי הגנה על האוכלוסייה. כיום עשרות אלפי בנייני מגורים שנבנו לפני שנות ה-80' עדיין לא עומדים בתקן הבטיחות הנדרש בישראל. בדומה לאסון רעידת האדמה בטורקיה שארע לאחרונה והותיר אחריו המונים ללא קורת גג, התחזיות צופות רעידת אדמה דומה גם בארץ במועד לא ידוע והיערכות מוקדמת לכך על ידי קידום תכניות תמ"א 38 היא בגדר הצלת חיים.

ואולם, קידום תהליכי תמ"א 38 מלווה בלא מעט קשיים שיש לפתור- ובהחלט אפשר. הנה כמה מהדרכים לכך:

הורדת סף החתימות בפרוייקט תמ"א 38

הדרישה להסכמה של לא פחות מ- 80% מבעלי הדירות לטובת קידום פרויקט תמ"א מהווה מכשול המעכב משמעותית את קידומם של תהליכי התמ"א. רף גבוהה זה מאריך את הביורוקרטיה וקידום תכניות בנייה באופן משמעותי ומקשה מאוד על הוצאתן לפועל. לדעתי, ניתן לפתור זאת על ידי הורדת סף החתימות הנדרשות ל- 67% בלבד. בפרויקטים של התחדשות עירונית, לצורך ההשוואה, נדרשת הסכמה של 67% מבעלי הדירות בלבד.

אם ידרשו פחות חתימות התהליכים יתקצרו וכתוצאה מכך גם יתווספו יחידות דיור רבות. אגב, במסגרת חוק ההסדרים החדש, אותו הכנסת עוד צריכה לחוקק, יש כוונה להוריד את מספר החתימות הנדרשות ל67%.

מתן תמריצים לדיירים המקדמים הליכי תמ"א 38

פתרון אחר שיכול לדעתי לסייע בקידום התוכניות ולהקל על משבר הדיור הוא מתן תמריצים לדיירים המקדמים את אותם פרויקטים. מתן הנחות בארנונה לפרק זמן מסוים, נקודות זכות במס הכנסה ורעיונות דומים עשויים לשכנע את בעלי הדירות לפעול לקידום התוכניות ולקצר גם כן, את התהליך.

מתן תמריצים לרשויות להפחתת הליכי הבירוקרטיה

פתרון נוסף מתמקד בהפחתת הליכי הבירוקרטיה ברשויות העירוניות באמצעות מתן תמריצים לרשויות עצמן.

כיום, הליך קבלת היתר בנייה מהרשויות המקומיות לתמ"א 38 או כל הליך בנייה אחר, נמשך בממוצע כשנתיים וחצי עד שלוש שנים. קביעת מדרגות תמריצים משמעותיות לרשויות תעודד אותן לפעול מהר יותר לקידום הנושא, ולייעל את התהליך. אגב, קבלנים רבים משוכנעים כי במידה והליכי הביורוקרטיה הכרוכים בתהליכי הבניה היו קטנים יותר, מחירי הדיור היו זולים יותר בסכומים המוערכים במאות אלפי שקלים לדירה. שכן, יזמים נדרשים להוצאות כספיות גדולות במהלך זמן ההמתנה עד לקבלת ההסכמה של כלל הדיירים לבנייה כמו הוצאות משפטיות, כנסים ואירועי הסברה, הוצאות תכנון ואדריכלות ועוד – כל זאת עוד מבלי שהתוכנית יצאה לפועל.

לסיכום, קידום יעיל של תהליכי תמ"א 38 להגנת האוכלוסייה ולהקלה על משבר הדיור החריף בארץ הוא חיוני ביותר. על מנת לקדם את הנושא יש לייעל את התהליכים הנלווים לו באמצעות הורדת סף אחוז הדיירים הנדרשים לחתימה לטובת קידום תהליך תמ"א, מתן תמריצים לדיירים המקדמים תהליכי בנייה וקביעת מדרג תמריצים לרשויות מקומיות. אולי חוק ההסדרים החדש יוכל לסייע בכך. כולי תקווה כי בעתיד הקרוב הרעיונות הללו ייושמו בדרך זו או אחרת, וקידום תמ"א 38 בישראל יהיה הליך קל ונגיש יותר מכפי שהוא כיום.

דילוג לתוכן